Kuchnia

Przekąski

PRZEPIS NA KLUSKI JAGLANE

SKŁADNIKI DANIA: KLUSKI JAGLANE

• 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej – ziarna)
• 3,5 – 4 szklanki wody
• 200 g tofu lub sera białego/twarogu (u mnie tofu naturalne)
• 1 szklanka mąki jaglanej
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE DANIA: KLUSKI JAGLANE

1. Kasze wsypuję na sito. Płuczę pod bieżącą wodą do czasu aż wypływająca z kaszy woda będzie przeźroczysta. Zagotowuję wodę, przelewam nią kaszę lub wsypuję kaszę na kilka chwil do wrzątku. Odcedzam ponownie na sicie, przelewam wodą i wsypuję kaszę na gotujące się 4 szklanki wody. Mieszam, zmniejszam gaz, przykrywam pokrywką i zostawiam na około 25 minut. Kaszę studzę.
2. Do malaksera wkładam kaszę i tofu. Miksuję kilka minut, aż masa zostanie rozdrobniona i stanie się w miarę gładka. Kaszę przekładam do miski, dodaję oba gatunki mąk i szybko zagniatam. Masa musi dać się kształtować, ale nie być zbyt rzadka.
3. Deskę do krojenia wysypuję mąką jaglaną, odrywam kawałek ciasta i wałkuję dłońmi w rulon. Odkrawam kawałki ciasta, kształtując kluski. Zagotowuje wodę, kluski wkładam na gotujący się posolony wrzątek. Mieszam delikatnie, czekam do zagotowania i wyjmuję. Na talerzu dodaję masło i posypuję cukrem trzcinowym. Można również uprażyć na patelni bułkę z masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation