Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Składniki na lekki sernik jogurtowy z owocowymi galaretkami

1/2 litra gęstego jogurtu greckiego
2 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta
2 galaretki o smaku owoców lasu Delecta
2 galaretki o smaku truskawkowym Delecta
1 łyżka aromatu wanilinowego Delecta
1 łyżka cukru smak cytrynowy Delecta
5 łyżeczek żelatyny Delecta
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 granat
garść listków mięty
Przygotowanie dania lekki sernik jogurtowy z owocowymi galaretkami

Reklama


Odmierz 2/3 l gorącej wody i rozpuść galaretki o smaku truskawkowym. Przelej do małej prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą (lub dowolnego naczynia). Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
Tę czynność powtórz jeszcze dwa razy, używając galaretek o smaku owoców lasu i owoców egzotycznych - w efekcie uzyskasz 3 formy, każdą wypełnioną galaretkami o jednym smaku.
Galaretki wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę o boku 2 cm x 2 cm. Przełóż do tortownicy (o średnicy 24 cm), tak by smaki były wymieszane ze sobą. Wstaw do lodówki.
W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Dodaj jogurt grecki, cukier i aromat wanilinowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Masę jogurtową przelej do tortownicy z pokrojonymi galaretkami. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brzoskwinie pokrój w kostkę (1 cm x 1 cm). Granat obierz, pestki przełóż do miseczki.
Torcik wyjmij z lodówki i delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Udekoruj brzoskwiniami, pestkami granatu i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation