Kuchnia

Przepisy

Czekoladowo-orzechowe ciasteczka z płatkami bez pieczenia - Rabarbarowo

Zdecydowanie lubię, kiedy moje słodkości są sycące. W końcu najczęściej stanowią u mnie samodzielny posiłek. Te są właśnie takie! Lubię kiedy coś w nich chrupie, dlatego postawiłam na suche płatki owsiane, ale kiedy wolicie aby ciasteczka bardziej rozpływały się w ustach warto najpierw ugotować (lub namoczyć) płatki i dopiero z takich miękkich przygotować ciasteczka.

6 ciasteczek (1 ciasto ma ok. 300 kcal)

czas przygotowania: 5 minut (+1 h w lodówce)

koszt: ok. 2,30zł za jedno ciastko

SKŁADNIKI:

60g płatków owsianych (suchych lub wcześniej ugotowanych/namoczonych)

155g czekolady gorzkiej

100g masła orzechowego

35g syropu klonowego

WYKONANIE:

Czekoladę, masło orzechowe i syrop roztapiamy w mikrofali lub na łaźni wodnej. Dodajemy płatki i formujemy ciasteczka na papierze do pieczenia.

Wkładamy do zamrażarki na min. 1 godzinę. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation