Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przetwory

Kuchnia domowa Ani: Fasolka szparagowa do słoików


Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

Zalewa (na 1 litr wody):
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
odrobina kwasku cytrynowego (na końcu łyżeczki) - można zamiast kwasku dać 3 łyżki octu lub w ogóle pominąć

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Gotujemy na półtwardo.
2. Gotujemy zalewę.
3. Fasolkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy słoiki ok. 30 minut. Zgodnie z sugestią czytelników fasolkę należy pasteryzować 2-3 razy po 30 minut, aby się nie popsuła. Ja pasteryzowałam raz. Dobrze się przechowała. Ale jeśli ktoś woli dmuchać na zimne, to pasteryzujemy przynajmniej 2 razy najlepiej w odstępach 24 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation