Inne

Cuda wianki

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Składniki

- pół opakowania makaronu „łazanki” - użyłam makaronu Belli Quadrettoni;
- 50 dkg kapusty kiszonej;
- 1 duża cebula;
- łyżka oleju
- 20 dkg kiełbasy np. krakowskiej;
- ewentualnie kilka pieczarek;
- 2 liście laurowe - użyłam firmy Kotányi;
- 3 ziarenka ziela angielskiego;
- pieprz;
- chili;
- kminek.

Przygotowanie

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz, następnie pokrój i włóż do garnka. Podlej ciepłą wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 40 -50 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i usmaż na łyżce oleju. Dołóż pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smaż. Na końcu dodaj oczyszczone i umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. Podsmaż wszystko razem i przełóż do kapusty. Całość dopraw pieprzem, szczyptą chili i kminku. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, dodaj do kapusty i wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation