Kuchnia

na słodko

WEGAŃSKIE SERNIKOBROWNIE Z TRUSKAWKAMI (BEZ PIECZENIA I GLUTENU)

SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 9 porcji):


WARSTWA BROWNIE:

3/4 szklanki migdałów (100 g)
2 szklanki świeżych daktyli (300 g, 20 sztuk) *
1/3 łyżeczki wanilii w proszku
2 łyżki surowego kakao

* można użyć suszonych, które najlepiej wcześniej chwilę namoczyć lub dłużej miksować bez moczenia


WARSTWA "SERNIKOWA":

100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
1 szklanka (250g) ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ksylitolu
1/3 łyżeczki wanilii w proszku

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

3/4 szklanki truskawkowego dżemu z chia (200 g)
świeże truskawki


PRZYGOTOWANIE:

Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy wypestkowane daktyle, wanilię, kakao i miksujemy 1-2 minuty, aż powstanie lepka kula ciasta. Wykładamy ją do formy wyłożonej folią i wygładzamy. (Masa będzie bardzo lepka, najlepiej jest rozprowadzać ją delikatnie zwilżonymi palcami). Wkładamy formę do zamrażarki na czas przygotowania kremu.

Wrzucamy namoczone nerkowce do blendera, dodajemy kaszę jaglaną, ksylitol i sok z cytryny. Miksujemy 1-2 minuty na gładki krem. Na końcu dodajemy wanilię i mieszamy. Wykładamy krem na nasz spód, za pomocą silikonowej szpatułki. Dokładnie wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Bezpośrednio przed podaniem dodajemy świeże truskawki i polewamy musem. Przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 3 dni.

Smacznego ☺
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation