Kuchnia

Sałatki

Caprese - Fotokulinarnie. Słodko-słony blog kulinarny.

SKŁADNIKI
250 g sera mozzarella (najlepiej Mozzarella di Bufala Campana)
4 pomidory
kilkadziesiąt listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól
pieprz

WYKONANIE

PIERWSZA WERSJA:
pomidor i ser pokroić w plasterki
na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry pomidora, mozzarelli oraz listki bazylii
całość polać równomiernie oliwą, posypać niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu

DRUGA WERSJA:
pomidor i ser pokroić w plasterki i ułożyć naprzemiennie na talerzu
bazylię drobno posiekać i wymieszać z oliwą i solą, a jeszcze lepiej utrzeć je w moździerzu
pomidor i mozzarellę polać równomiernie sosem i posypać niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation