Kuchnia

Przepisy

ciasto marchewkowo-kokosowe

Składniki:
25 dkg marchewki
3 jajka
10 dkg cukru
2 łyżki wody
10 dkg wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 puszka (400 g) mleka kokosowego słodzonego
szczypta soli

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 175 stopni C. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier a następnie 2 łyżki wody. Kolejno dokładamy żółtka oraz mąkę wymieszaną z kokosem (75 g) i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy resztą kokosa. Pieczemy ok. 25 minut, po tym czasie na ciasto wlewamy mleczko kokosowe i pieczemy kolejne 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation