Kuchnia

chleb, bułki...

Chleb oliwski na zakwasie żytnim

Składniki

600 g mąki pszennej chlebowej
180 g aktywnego zakwasu żytniego
350 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
łyżka oliwy*

Instrukcja

Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól oraz aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas.
Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bochenek kształtem przypominający nasz kosz wiklinowy. Koszyk wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go oliwą*. Przekładamy do środka ciasto (złączeniem ku górze) i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.
Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy chleb na blachę. Wierzch skrapiamy oliwą i wkładamy chleb do piekarnika.
Pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy chleb jeszcze 25-27 minut.
Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation