Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

smaczne

Paluchy serowe

Delikatne, maślane paluszki serowe to hit każdej imprezy. Świetnie komponują się z różnymi pastami, sosami i dipami. Dodajcie więcej chili i musztardy a nabiorą nieco ostrości i będą doskonałą przekąską do piwa podczas oglądania meczu

przepis na ok 3 blachy

składniki:

375 g mąki pszennej
225 g masła
150 g cheddara
50 g parmezanu lub podobnego, twardego sera
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 szczypta pieprzu Cayenne
sól
wykonanie:

Przesiejcie mąkę ze szczyptą soli do miski lub na stolnicę, dodajcie pokrojone w kostkę masło i wyróbcie palcami aż uzyskacie strukturę okruszków chleba. Dodajcie starte sery, musztardę, pieprz cayenne i żółtka i wyróbcie krótko gładkie ciasto, dodając 4-5 łyżek zimnej wody
Uformujcie kulę, lekko ją spłaszczcie i owiniętą folią wstawcie do lodówki na ok 30 min, aż ciasto będzie dobrze schłodzone
Rozgrzejcie piekarnik do 190 st, ciasto podzielcie na 3 części i każdą rozwałkujcie na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Przetnijcie prostokąt w poprzek i każdą część potnijcie na paseczki o szerokości ok 1 cm, powstaną w ten sposób cienkie paluszki
Paseczki ciasta połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 10-15 min aż paluszki się zrumienią. Wyciągnijcie i studźcie chwile na blaszce, gdy stwardnieją przełóżcie na kratkę do dalszego studzenia. To samo zróbcie z resztą ciasta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation