Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Christmas fruit cake - pieczone na ostatnią chwilę :)
Tradycyjne świąteczne ciasto Brytyjczyków. Bardzo mnie kusiło w każdym supermarkecie :-). Piecze się je nawet kilka tygodni przed świętami, a potem tylko zagląda do niego co pewien czas i 'podlewa' alkoholem. Nie zabrałam się za nie wcześniej, dzień przed Wigilią w zupełności wystarczył - wszak to przepis na 'last minute' Christmas Cake.. Ciasto wyszło wilgotne, lekko klejące od ogromu owoców. Trochę podobne w smaku do rodzimego keksa, choć mocniej nasączone alkoholem. W przeszłości do ciasta wkładano sześciopensówkę, owiniętą w papier, na szczęście dla tego, kto monetę odnalazł.. Przepisów na Christmas Cake jest mnóstwo, może za rok uda mi się przygotować bardziej tradycyjne? A powiem Wam, że jest pyszne..

Składniki:

375 g sułtanek
250 g rodzynków
250 g koryntek
125 g kandyzowanej skórki z cytrusów
100 g kandyzowanych wiśni, przekrojonych na pół
55 g kandyzowanego ananasa
60 g kandyzowanej moreli
250 g masła, posiekanego
200 g ciemnego brązowego cukru
125 ml brandy
125 ml wody
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka melasy
5 jajek, delikatnie roztrzepanych
310 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnku wymieszać owoce, masło, cukier, brandy, wodę. Mieszać, podgrzewając, aż masło się roztopi a cukier rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast ściągnąć z palnika. Wystudzić.

Formę okrągłą o średnicy 23 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia (powinien wystawać ponad formę około 5 cm od krawędzi).

Do wystudzonej masy dodać skórkę, melasę, jajka, potem wmieszać (łyżką) przesiane suche składniki.

Ciasto nałożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 2,5 godziny. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem - ciasto może być wilgotne od owoców, ale nie powinno być na nim śladów surowego ciasta (piekłam 15 minut krócej). Gorące ciasto przykryć szczelnie folią, wystudzić w formie. Przechowywać w chłodzie do tygodnia czasu, a pewnie można i dłużej..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation