Kuchnia

coś słodkiego

Ciasto makowe z kremem karmelowym. Tort makowy z kremem sernikowym ( na tortownicę 22 cm) :
na biszkopt makowy
- 6 jajek - pół szklanki cukru - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki tartej bułki - 20 dag zmielonego maku - kilka kropli ekstraktu migdałowego - płaska łyżeczka proszku do pieczenia na krem sernikowy : - 2 jajka - 3 łyżki skrobi ziemniaczanej - 60 dag zmielonego/zblendowanego półtłustego, białego sera ( może być tzw. "wiaderkowy") - puszka masy krówkowej - 2 łyżki cukru - 100 g masła Mak zmielić trzykrotnie, jeśli niezmielony. Zalać wrzątkiem w garnku i gotować piętnaście minut mieszając. Odcedzić na ściereczce wyłożonej na durszlaku, odcisnąć w niej z wody (jeśli ktoś ma, znakomita do tego jest chusta do sera). Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Żółtka oddzielić dokładnie od białek. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę, dodawać po łyżeczce mak, kaszę, proszek i bułkę tartą i ekstrakt, mieszając jednocześnie masę łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie łyżką do masy. Całość przelać do tortownicy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Zostawić w uchylonym piecu do ostygnięcia. Wystudzone przekroić na dwie warstwy. Jajka roztrzepać widelcem, dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać by nie było grudek. Ser połączyć z masą krówkową. Masło rozpuścić w większym garnku, dodać cukier i masę serową. Mieszać na małym ogniu aż zacznie bulgotać. Dodać masę jajeczną, gotować chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić z ognia. Pierwszą warstwę ciasta wyłożyć na podkładkę, paterę lub talerz, zapiąć na niej obręcz z tortownicy, łatwiej będzie zachować pion. Ciasto lekko skropić wodą z łyżeczką cukru i sokiem z cytryny. Nie jest to konieczne, ciasto jest samo z siebie wilgotne. Ja lubię bardziej mokre, kropię:) Połowę masy (może być ciepła a nawet gorąca) wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią biszkoptu, ew. nasączyć go wodą z cytryną i posmarować masą wierzch tortu. Kiedy lekko ostygnie położyć serwetkę, folię itp., lekko docisnąć i zostawić aż krem całkiem zesztywnieje. Ja zostawiłam na całą noc. Nie zdejmując wzoru posypać wierzch kakao, zdjąć serwetkę. Okroić delikatnie brzeg ciasta od obręczy tortownicy a następnie ją zdjąć. Gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation