Kuchnia

Sałatki i przekąski imprezowe

PRZEPIS Pierożki w cieście kruchym ze szpinakiem


Temperatura: 190oC | Czas pieczenia: ok. 25 min.
Ciasto

2 szkl mąki pszennej
2 całe jajka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
gorąca woda
Nadzienie
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
250 g szpinaku (użyłam mrożonego)
suszone pomidorki z zalewy lub nie
150 g sera feta (ilość można dopasować wg gustu)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos jogurtowy
jogurt naturalny
koperek
sól
czosnek granulowany
Przygotowanie
Ciasto. Wszystkie składniki wymieszać, prócz wody. Wodę stopniowo dolewać tak by można było zagnieść gładkie ciasto.
Nadzienie. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać sól i pieprz. Dodać posiekany czosnek, następnie szpinak, fetę (~1 plasterek) i suszone pomidorki. Chwilę wszystko podsmażyć, aż szpinak będzie mięciutki
Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok. 7 cm., nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190oC przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia).
Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation