Kuchnia

Jedzenie

Kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to Barszcz czerwony podawany z uszkami, pierogami, pasztecikami lub fasolą Jaś.
kg buraków
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/4 kwaśnego jabłka
1 por / biała część/
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
majeranek
pieprz ziarnisty
sól
1 łyżka soku z cytryny / opcjonalnie 1 łyżka octu /
cukier do smaku
Włoszczyznę i 1/2 kg buraków obieramy, kroimy na średnie kawałki i zalewamy około 3 litrami wody, dodajemy liść, ziele, pieprz, 2 ząbki czosnku przecięte na pół, ćwiartkę jabłka. Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod koniec gotowania dodajemy pozostałe 1/2 kg buraków obrane i pokrojone w plastry / dla uzyskania pięknego koloru / Po wystudzeniu całość przelewamy przez sito, doprowadzamy do wrzenia doprawiamy solą, pieprzem, ząbkiem czosnku i majerankiem. Dodajemy sok z cytryny i cukier do uzyskania smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation