Kuchnia

⇒ SŁODKIE WYPIEKI 桌 DOMOWE CIASTA » ☕️ …✽

Prince Polo

Biszkopt:
5 jajek,
5 łyżek mąki pszennej,
5 łyżek cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
6 żółtek,
10 dag cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy,
200g masła,
1.5 szklanki mleka,
Beza:
6 białek,
20 dag cukru,
4 duże prince polo,
20 dag mielonych orzechów
Polewa:
4 łyżki cukru,
4 łyżki wody,
1/4 kostki margaryny,
1 czubata łyżka kakao

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie połączyć z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w średniej wielkości foremce wyłożonej papierem do pieczenia (temp. 180-200 stopni). Krem: Żółtka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąki, wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę rozsmarować na zimnym biszkopcie. Beza: prince polo pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mielonymi orzechami. Białka ubić na sztywno z cukrem, delikatnie połączyć z prince polo i orzechami. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni około pół godziny. Położyć na masie. Polewa: na patelni doprowadzić do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem. Dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Dodać kakao, zagotować. Polać ciasto polewą, można posypać posypką.

Uwagi:

Do kremu można dodać kakao, wtedy należy przed dodaniem mleka dodać łyżkę kakao do żółtek. Nie wiem dlaczego ale ten rodzaj budyniu zawsze mi się przypala, trzeba więc się z tym liczyć i gotować go na naprawdę małym ogniu, cały czas mieszając. Jeśli jednak by się tak zdarzyło, można poratować się tak jak ja, dodaniem kakao do gorącego budyniu :) i zmieszać dobrze mikserem! Dodaje tylko smaku masie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation