Kuchnia

boże narodzenie

Sałatka śledziowa z buraczkami

Składniki:
2 płaty śledziowe marynowane
0,5 jabłka
2 ogórki konserwowe
2 ziemniaki
0,5 puszki groszku konserwowego
2 większe ugotowane buraczki*
0,5 cebuli
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18% gęstej
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę pozostawić w naczyniu, przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły. Przed wyłożeniem spróbować jak smakuje i można ponownie doprawić.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić na sitku. Buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać zimną cebulę i doprawić do smaku. Również przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły.
Na półmisku układać kolejno warstwy buraczków i sałatki rybnej. Udekorować groszkiem i zieloną pietruszką.
* Ja kupiłam ugotowane już buraczki hermetycznie zapakowane po 3 sztuki. W sklepie znanej sieciówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation