Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Kremówka papieska - PRZEPIS
- Kobieceinspiracje.pl

Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego (można zrobić domowe)
3 żółtka
1l mleka
100g masła (nie margaryny!)
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
6 łyżek mąki
50ml rumu (ja nie dałam)
cukier puder do posypania
Płat ciasta francuskiego ułożyć na dnie prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach.
Piec ok. 20 minut w 200C.
Z drugim płatem zrobić, to samo.
Przed włożeniem do piekarnika można pociąć go już na kwadraty, by później nie było problemu przy krojeniu kremówki.
Zrobić krem.
3/4 ilości mleka zagotować z cukrem i masłem.
W pozostałej części mleka wymieszać mąkę i żółtka.
Powstałą mieszankę wlać do gotującego mleka.
Budyń ciągle mieszać.
Trzymać na gazie dopóki nie przestanie gęstnieć.
Gorącą masę wylać na pierwszy płat ciasta francuskiego (ten nie pokrojony).
Przykryć drugą warstwą ciasta.
Wystudzić.
Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Ciasto pokroić na kwadraty, posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation