Kuchnia

Ciasta i desery

Makowiec po Sułtańsku przepis | Deserek.TV
Czas przygotowania: 30 min.
Pieczenie: 30-40 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
mąka pszenna 500 g
żółtka 6 szt.
masa makowa z bakaliami 900 g
miękka margaryna 1 kostka
cukier puder 250 g – 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Makowiec Sułtański wykonanie

Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche należy dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.

Krok 2
Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich wyklejamy dno naszej formy – równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę makową lub w ręku wyrabiać małe i cienkie placki i nimi przykryć masę makową – tak jak pokazano na powyższym filmie video.
Krok 3
Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-40 min. aż ciasto lekko zarumieni się. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation