Kuchnia

Ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
85 ml mleka
60 ml wody
55 g masła, roztopionego i przestudzonego
2 duże jajka
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
pół łyżeczki suszonego oregano
duża szczypta suszonego rozmarynu
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii

Ponadto na nadzienie:
40 g masła, roztopionego
6 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
70 g startego parmezanu

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Foremkę keksową o wymiarach 22 x 12 cm posmarować dodatkowym masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie czosnkiem, bazylią i parmezanem. Pokroić na 5 poprzecznych pasów (10 x 30 cm). Każdy z pasów ciasta pokroić w poprzek na 6 równych prostokątów (10 x 5 cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do rumianego i wypieczonego koloru. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i podawać (można dodatkowo polać odrobiną roztopionego masła, oprószyć ziołami i parmezanem).

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation