Kuchnia

Focaccia

Rzymskie wakacje na talerzu czyli FOCACCIA z oliwkami. Mamma pycha! - Food - Boska.pl



Potrzebujesz: 500 g mąki pszennej, chlebowej, 7 g drożdży instant (1 saszetka), 2 łyżeczki drobnej soli morskiej, 130 ml dobrej oliwy z oliwek + ekstra do polania focacci, 200 ml letniej wody, 20 czarnych oliwek, 1 gałązka świeżego rozmarynu

Drożdże wymieszaj z wodą i łyżeczką mąki. Odstaw na 10 minut, aż zaczną bąbelkować.Mąkę wymieszaj z solą w dużej misce. Zrób wgłębienie po środku. Dodaj wodę z drożdżami i oliwę. Wymieszaj. Ciasto wyrabiaj ok 15 minut, aż będzie gładkie. Ciasto jest gotowe, gdy możesz je rozciągnąć, nie rwie się i jest tak cienkie, że widać przez nie światło (jak przez witraż).Kulę ciasta odstaw w ciepłe miejsce, do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość po godzinie. Po tym czasie uderz w nie pięścią, aby usunąć nadmiar gazu. Podziel na cztery porcje i z każdej uformuj placek o grubości 1 cm. Ciasto będzie się kurczyć, więc pracuj nad nim w turach. Placki ułóż na blaszkach do pieczenia. Placem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrób dziurki w focacci. Posmaruj hojnie oliwą. Pokrojone na pół oliwki i listki rozmarynu wciśnij w ciasto. Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Piecz ok 20 minut, aż focaccia wyrośnie, a wierzch będzie złocisty. Jedz z dobrą oliwą z oliwek, prosciutto lub parmezanem. I koniecznie z cudownym, włoskim prosecco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation