Inne

Karnawal i Prywatki z Przystawka

TYMBALIKI Z ŁOSOSIA


Na zdjęciu łosoś podany jest w formie tymbalików. Jeśli nie mamy czasu, możemy podać to danie w formie ruloników nadzianych twarożkiem lub po prostu pasty łososiowo-twarożkowej:)


Składniki (na 2-3 tymbaliki):

1 opakowanie wędzonego łososia (ok. 100-150g)
1 opakowanie twarożku śmietankowego (np. Philadelphia light)
4-5 szt suszonych pomidorów (z zalewy)
4-5 czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (mogą być także suszone), u mnie: szczypior, bazylia, tymianek
pieprz

do przybrania:
kiełki lub sałata
kilka pomidorków koktajlowych
kilka pasków żółtej papryki

Wykonanie:
Foremki wyłożyć folią (ja używam cieniutkich torebek). Następnie dokładnie wyłożyć plastrami wędzonego łososia. Zostawić kilka plasterków „do przykrycia” foremek.

Resztę łososia pociąć w drobną kostkę. Wymieszać z twarożkiem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekanymi oliwkami oraz ziołami. Doprawić do smaku pieprzem.

Masą twarogową napełnić foremki „łososiowe”. Dokładnie ugnieść nadzienie. Przykryć pozostawionymi plastrami łososia. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby masa stężała.

Podawać ułożone na kiełkach (lub sałacie), ozdobione paskami papryki i cząstkami pomidorków.

Smacznego:)

Uwaga:)
Za radą mojej przyjaciółki, do robienia tymbalików wykorzystuję… szklane świeczniki z Ikea (4 zł/4 szt). Naczynka te sprawdzają się także idealnie gdy przygotowuję galaretki na deser dla dzieci oraz rybę/kurczaka w galarecie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation