Kuchnia

makowce

Torcik z masy makowej (z kawą i wiśniami)
*tortownica 21 cm
Składniki
na ciasto:
puszka masy makowej (850 g)
5 jajek
100 g cukru
5 łyżek kaszy manny
na krem kawowy:
750 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżki sypkiej kawy
150 g masła
dodatkowo:
słoik wiśni w kompocie (około 600 ml)
1 opakowanie galaretki wiśniowej
2 łyżki kakao do posypania .
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę.
Do utartych żółtek dodawać po łyżce masy makowej i kaszę mannę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch tortownic wyścielonych papierem. Piec w 180*C około 30 minut.
Wystudzić i każde ciasto przekroić na dwa blaty.
Połowę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z kawą i łyżką masła. Wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Wystudzić i utrzeć z masłem.
Wiśnie odsączyć z syropu. Zagotować go i zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić. Dodać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji) i odstawić do stężenia.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta makowego. Rozsmarować 1/3 kremu, przyłożyć ciastem i wyłożyć tężejące wiśnie. Położyć kolejny blat ciasta i krem. Przykryć ostatnim ciastem makowym, całość obsmarować z wierzchu i po bokach kremem i obsypać kakao. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation