Kuchnia

Przepisy

Najprostszy sposób na pyszną karkówkę | sio-smutki! Monika od kuchni,

Składniki na 2 osoby:
2 ładne kotlety z karkówki wieprzowej
1-2 łyżki delikatnej musztardy, u mnie miodowa
1 łyżeczka smalcu (można zastąpić łyżką oleju)
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety karkowe (grube na ok. 1 cm) smaruję z obu stron musztardą, lekko ją wcieram i odstawiam mięso na godzinę do lodówki. Na patelni rozpuszczam smalec, układam kotlety i pod przykryciem smażę je po 3-4 minuty z każdej strony. W tym czasie lekko się zarumienią, jednocześnie powstanie sos. Lekko solę i oprószam pieprzem mięso, w wolne miejsca na patelni wsypuję drobno posiekaną cebulę i na małym ogniu duszę, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut). W trakcie duszenia dbam, by na dnie patelni ciągle była odrobina płynu, uzupełniam brak wodą. Podaję z ziemniakami z wody i surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation