Kuchnia

ZDROWO JEMY

Zupa z zielonego groszku (na ok. 1,5 - 2 litry wody) :

• ½ szkl suszonego zielonego groszku
• ¼ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
• 1 marchew
• ¼ dużej cebuli
• gałązeka selera naciowego
• 1 ząbek czosnku
• sól himalajska

Umyte warzywa kroimy w dosyć duże kawałki (będziemy je potem miksować), część z nich możemy drobno pokroić, np. jedną marchewkę i 2 gałązki selera. Wszystkie warzywa i groszek zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Sprawdzamy kiedy groszek będzie prawie dobry i wtedy dopiero dodajemy przepłukaną komosę i wyciskamy czosnek. Gdy zupa jest gotowa wyjmujemy duże kawałki warzyw i część ugotowanej zupy - ok. 1/3 i miksujemy w blenderze na gładką masę. Dolewamy do pozostałej zupy i doprawiamy wszystko odrobiną soli.
www.jemzdrowo.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation