Kuchnia

ciasta

Składniki:

1000 g serek homogenizowany, (może być waniliowy)
2 łyżki ekstraktu waniliowego
100 g masła + 1 łyżka do wysmarowania tortownicy
4 jajka
4 op. galaretki o różnych kolorach
truskawki,
4 łyżki żelatyny,
okrągłe biszkopty
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
Brzeg tortownicy smarujemy masłem, biszkopty układamy na dnie tortownicy . Wszystkie galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość wody do 400 ml, każdą w osobnym naczyniu, zostawiamy do stężenia. Masło rozpuszczamy, studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. Do rondelka wsypujemy 4 łyżki żelatyny, zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje, podgrzewamy aż się rozpuści, studzimy. Truskawki kroimy w ósemki. Do misy robota przekładamy żółtka, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i dokładnie ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie łyżkę serka homogenizowanego i łyżkę białka, cały czas ubijając na średnich obrotach, na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło i żelatynę.

Na wyłożone w tortownicy biszkopty przekładamy ok. 1/3 masy serowej, następnie układamy w różnych miejscach po trochę galaretki, które nie muszą być bardzo sztywne, gdyż zastygną w lodówce, przykrywamy je pozostałą masą serową. Wyrównujemy powierzchnię sernika, po dodaniu żelatyny masa dosyć szybko tężeje. Układamy na powierzchni nabierając łyżką różne kolory stężałej galaretki (ma mieć nieregularną powierzchnię), układamy truskawki na brzegach i na środku sernika, lekko je dociskając, wstawiamy tortownicę z sernikiem na zimno do lodówki. Przed konsumpcją wyjmujemy sernik z lodówki, ściągamy tortownicę, dzięki temu, że jej rant był wysmarowany masłem sernik lekko od niej odchodzi. Sernik kroimy w trójkąty i przekładamy na talerzyki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation