Kuchnia

ryby

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ.
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ.

na 8 sakiewek

250 g świeżego łososia (część środkowa)
400 g szpinaku (może być mrożony)
200 g sera feta
2 ząbki czosnku
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko


Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków.
Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy.
Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję
zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną
fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje.
Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się.

Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam
kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie z każdej strony.
Postępuję tak ze wszystkimi pasami ciasta.

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
Na dużej blasze wykładam papier do pieczenia, układam sakiewki
w odstępach od siebie (ciasto urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie
porcje smaruję nim z wierzchu. Wkładam do piekarnika.

Piekę prze 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zrumieniony.
Podaję z pomidorami lub dobrą surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation