Inne

Wypiekowe Szalenstwa

Keks świąteczny – najlepszy na świecie

- Ale Babka!!! i robi to co lubi:)


Bakalie
• 1 szklanka rodzynek
• 1 szklanka suszonej żurawiny
• 10 suszonych śliwek, pokrojonych
• kilka suszonych moreli i brzoskwiń
• ½ szklanki wiórków kokosowych
• ½ szklanki płatków migdałów
• 50 – 100 g drobno posiekanej ciemnej czekolady 70%

Do namoczenia bakalii:
2/3 szklanki soku pomarańczowego

Dodatki:
• 2 łyżki miodu
• ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Oraz:
• 2 szklanki mąki pszennej razowej
• 1½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• ½ szklanki cukru trzcinowego
• 2 płaskie łyżeczki sody
• 3 jajka
• 100 g oliwy z oliwek


Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.

Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać.

Dodać czekoladę i odstawić.

Piekarnik nagrzać do 180 º C.

Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.
Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika.

Piec przez 50 – 60 minut.

Wyjąć, dokładnie ostudzić.
Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation