Kuchnia

Alkohole

Likier orzechowy z pomarańczą

Składniki:

30 zielonych orzechów włoskich, 2 laski cynamonu, 5 goździków, 2 pomarańcze, 1 l spirytusu, 500 ml wody, 50 dag cukru.

Umyte i osuszone orzechy dzielimy na cztery części i zalewamy alkoholem. Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop i studzimy. Pomarańcze dokładnie szorujemy, sparzamy, kroimy na plastry i pozbawiamy pestek. Gdy syrop przestygnie, wraz z przyprawami i plastrami pomarańczy dodajemy do orzechów i alkoholu. Stawiamy na słońcu na 4-5 tygodni, co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 5 miesięcy aby dojrzała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation