Kuchnia

Przepisy

Składniki

opakowanie mrożonego, rozdrobionego szpinaku
5 dużych jajek
1 szklanka cukru trzcinowego
szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml śmietany 30% (do ubijania)
opakowanie galaretki wiśniowej
2 łyżki kakao
2 łyżki Nutelli
owoce do dekoracji (maliny, borówki, jagody, pestki granatu)
(opcjonalnie: 200 ml kremówki do ubicia, na wierzch)

_

Wykonanie

Szpinak musimy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody (ja zrobiłam to w rękach) i zblendować.
Ubijamy mikserem całe jajka z cukrem. Konsystencja masy powinna być puszysta i lejąca. Dodajemy stopniowo oleju, cały czas ubijając. Przesiewamy do oddzielnej miski mąkę i łączymy ja z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na sam koniec dodajemy szpinak i mieszamy wszystko porządnie.
Okrągła blaszkę (ok. 25 cm śr.) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, a całą należy wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu. Wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy przez 40-60 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem po 30 minutach w jakim stanie stężenia jest ciasto.
Po upieczeniu studzimy ciasto. Możemy przygotować krem. Galaretkę zalewamy szklanką wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby wystygła. Teraz czas ubić śmietanę, dodając stopniowo kakao. Nutellę dodajemy dopiero po ubiciu śmietany. Wlewamy przestudzona galaretkę i wstawiamy calość do lodówki na ok. pół godziny.
Wracamy do ciasta. Trzeba je przekroić na wysokości 3/4, a więc wyciągamy je z blaszki, usuwamy ze spodu papier do pieczenia i przekrawamy. Dolną część wkładamy na powrót do blaszki, a odciętą górę kruszymy na drobno. Nada to „mchowego” efektu.
Na wpół stężony krem wykładamy na ciasto w blaszce i przysypujemy drugą, rozkruszoną częścią. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Można do dekoracji ubić jeszcze śmietany lub zrezygnować z niej i wysypać na wierzch garść owoców.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation