Kuchnia

kulinarne

co dziś jemy Mamo?: KREMOWA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW
Składniki:

- 2 kg mączystych ziemniaków
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 2 posiekane lub starte ząbki czosnku
- 1 obrana cebula
- 1 łyżka soli
- ok. 50 g masła






Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w ok. 1 cm. Plastry. Wrzucić do garna, zalać śmietaną i mlekiem, dodać czosnek, cebulę i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważać aby nie rozgotować).

2. Piekarnik nagrzać do 240 ºC.

3. Wysmarować, częścią masła, naczynie żaroodporne i przełożyć do niego ziemniaki razem z płynem w którym się gotowały. Resztę masła pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

4. Wyjąć i odstawić na 10 minut i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation