Kuchnia

jedzonko

Składniki na babeczki:
1½ szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
120 g miękkiego masła
2 jajka
½ szklanki mleka
½ łyżeczki pasty waniliowej lub ¾ łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
150 g marcepanu
150 g waniliowych pianek mini-marshmallows
czarny barwnik spożywczy w płynie
białe cukiereczki perełki
Zaczynamy od upieczenia babeczek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników.
Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami, wypełniając je do ¾ wysokości (fot.1). Piec w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut (fot.2). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kratce.
Teraz czas na krem. Do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić, ale nie do momentu, żeby była sztywna. Ma zostać lekko luźna. Dodać serek mascarpone i cukry. Ubić sztywny krem. Odstawić do lodówki.
Wystudzone babeczki wydrążyć w środku, najlepiej za pomocą specjalne wykrawaczki (fot.3), ale można to samo wykonać za pomocą niewielkiego nożyka. Po wydrążeniu każdy powstały otwór wypełnić wcześniej przygotowanym kremem śmietanowym (fot.4). Wierzch babeczek również posmarować kremem (fot.5).
Z marcepanu ukształtować główki i uszka owieczek. Osadzić oczka z białych cukiereczków i narysować źrenice cienkim pędzelkiem maczanym w czarnym barwniku. Nozdrza odcisnąć wykałaczką (fot.6).
Przykleić główki oraz poprzecinane na pół (najlepiej za pomocą nożyczek) połówki pianek mini-marshmallows.
przepis blog świat ciasta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation