Kuchnia

ciasta

In my kitchen: Zemsta teściowej

Składniki na formę o wymiarach 33 x 23 cm;

Ciasto:

600 g mąki pszennej;
360 g masła lub margaryny;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
6 żółtek;
125 g cukru pudru;


Masło lub margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia zalać letnim tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta osobno rozwałkować lub zetrzeć na tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jedno ciasto pieczemy około 20 minut w 180-190 st.C. Ciasto powinno mieć lekko złoty kolor. Upieczone ciasto wystudzić.


Beza:

6 białek;
szczypta soli;
1 szklanka cukru;
60-100 g płatków migdałowych;

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca.

Pianę z białek wyłożyć na drugie ciasto i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st.C około 35-40 minut. Aby beza zbyt mocno się nie przypiekła, pod koniec pieczenia można przykryć ciasto w piekarniku folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić.


Warstwa wiśniowa:

650-700 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone);
2 galaretki wiśniowe;
2 szklanki bardzo gorącej wody;
1 szklanka wiśniowego soku;



Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka zaczęła lekko tężeć. Do lekko tężejącej galaretki dodać wiśnie, wymieszać.
Ciasto bez bezy włożyć do formy, w której było pieczone. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, wyrównać na całej powierzchni i wstawić do lodówki, by galaretka mocno stężała.


Warstwa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30%;
2 łyżki cukru pudru;
1 cukier waniliowy;
1 łyżka żelatyny;



Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Żelatynę rozpuścić w malutkiej ilości gorącej wody, wymieszać z masą śmietanową.

Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę z wiśniami, przykryć ciastem z bezą. Schłodzić w lodówce.

Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia, gdy zmięknie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation