Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

przepisy

niebo na talerzu: Domowe syropy na kaszel i przeziębienie

Nalewka z czosnku (naturalny antybiotyk, podnosi odporność,wzmacnia, można ją podawać powyżej trzeciego roku życia):

- sześć ząbków czosnku
- sok z całej cytryny
- łyżka miodu

Ząbki czosnku obieram, usuwam zielone części (to podobno one odpowiadają za ewentualne perturbacje żołądkowo - wątrobowe), rozgniatam i przekładam do słoika. Dodaję miód, sok z cytryny i odstawiam wszystko na kilka godzin. Odcedzam przez sitko. Powstały syrop podaję trzy razy dziennie po łyżce stołowej.

Syrop z mleka, żółtka, miodu i masła (znakomicie łagodzi kaszel):

Żółtko ucieram w kubku z łyżeczką cukru i miodu ( mikserem, końcówką do ubijania). Pół szklanki mleka podgrzewam lekko z łyżeczką masła, by było dobrze ciepłe ale nie gorące. Dodaję do utartego żołtka, mieszam. Podaję do picia trzy razy dziennie.

Syrop z cebuli (można stosować od 2 roku życia, podnosi odporność, łagodzi kaszel, pomaga w odksztuszaniu):

- dwie cebule
- dwie łyżki cukru
- łyżka miodu

Cebulę kroję w krążki zasypuję cukrem, dodaję miód. Potrząsam słoikiem co jakiś czas. Jest gotowy do użycia po dwóch - trzech godzinach. Podaję jedną łyżkę trzy - cztery razy dziennie.


Syrop z buraka na kaszel ( dla dzieci powyżej roku) :

- duży burak
- dwie łyżki cukru

Buraka kroję w kostkę i zasypuję cukrem. kiedy puści sok, podaję po łyżeczce, dwie trzy razy dziennie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation