Święta i uroczystości

Święta, święta......

Babka budyniowa

Składniki:

1 szklanka (160g) mąki pszennej
1 szklanka (200g) drobnego cukru
1 szklanka (240 ml) śmietanki 30%
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde opakowanie po 40g)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- żółtka oddzielić od białek
- żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę
- do masy żółtkowej dodawać na przemian proszek budyniowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietankę oraz ekstrakt waniliowy, miksując na wolnych obrotach lub mieszając szpatułką 1 łyżka ekstraktu z wanilii
z białek ubić sztywną pianę, dodać ją w 2-3 ratach do ciasta, delikatnie wymieszać
- formę wysmarować masłem i oprószyć mąką
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170 stopniach przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczoną babkę pozostawić na trochę w formie, następnie wyjąć ją na blat i całkowicie ostudzić
- ostudzoną babkę dowolnie udekorować (ja oprószyłam cukrem pudrem)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation