Ogród

Ciasta 🍰🧁

Jaskinia Smaku: Banoffee

Banoffee


Pyszny, kremowy i bardzo słodki deser bez pieczenia:) Serdecznie polecam.

Składniki:

225 g herbatników
100 g masła w temperaturze pokojowej
3 banany
1 puszka gotowej masa krówkowej
500 ml śmietany kremówki 30- 36%
fix do śmietany
ok 2 płaskie łyżki cukru pudru
gorzka czekolada do posypania

Herbatnik dokładnie rozdrabniamy i łączymy z miękkim masłem. Jeśli masa będzie zbyt sucha możemy dodać więcej masła. Ciastka przekładamy do tortownicy lub do naczynia na tartę o średnicy ok 24 cm i dociskamy do dna i do boków na wysokość ok 2 cm. Banany kroimy w plasterki. Masę krówkową wykładamy na herbatniki i układamy plasterki bananów. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix i cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na banany i wyrównujemy wierzch. Posypujemy startą czekoladą i schładzamy w lodówce kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation