Kuchnia

serniki

Sernik fistaszkowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
100g markiz z nadzieniem czekoladowym (lub kakaowym)
30g masła

MASA SEROWA
450g waniliowego serka homogenizowanego
250g jogurtu greckiego
150g masła orzechowego
75g domowego cukru waniliowego
3 łyżeczki kakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej)
4,5 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody

garść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji.
Wykonanie:

- markizy rozdrobnić, masło roztopić, wymieszać z ciastkami
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- na spód wyłożyć masę z ciasteczek, wyrównać, schłodzić
- masło orzechowe zmiksować z serkiem homogenizowanym, jogurtem oraz cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie masło orzechowe bez soli, np. domowej roboty, prawdopodobnie będzie trzeba zmniejszyć ilość dodanego cukru)
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia
- do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować.

- większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek
- do pozostawionej masy dodać kakao oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać lub zmiksować
- masę kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór
- orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika
- sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- przechowywać w lodówce pod przykryciem.
http://smakolykibereniki.blogspot.gr/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation