Kuchnia

ciasta

Karkówka po francusku - PrzyslijPrzepis.pl

ok. 80 dag karkówki bez kości
2 cebule
1 łyżka masła
5 łyżeczek musztardy francuskiej ( z całą gorczycą )
5 łyżeczek miodu
1/3 szklanki ciepłej wody
sól
pieprz
przyprawa do grilla
Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka po francusku

1. Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.
Solimy, pieprzymy, obsypujemy przyprawą do grilla i wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie stała w lodówce od rana do wieczora ).
2. W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy miód i musztardę, mieszamy dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, lekko ją rumienimy.
Dokładamy karkówkę i smażymy plastry z dwóch stron, do zamknięcia porów.
Następnie wlewamy do karkówki połowę zalewy miodowo - musztardowej.
3. Smażymy, raz na jakiś czas odwracając plastry.
Gdy sos nam się zredukuje, wlewamy drugą połowę zalewy.
Dalej smażymy, odwracając co jakiś czas plastry karkówki, do całkowitego odparowania zalewy.
4. Podajemy na ciepło ( u mnie ze świeżym pieczywem ).

Porady
Karkówka pozostaje soczysta, ma piękny - rumiany kolor i cudny, słodko - ostry smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation