Kuchnia

ciasta

Domowe, miękkie precle.

220 ml ciepłego mleka
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
330 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania


Dodatkowo
60 g sody oczyszczonej
3-4 szklanki ciepłej wody
1 jajko
sól


W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, brązowy cukier, roztopione masło i sól. Wmieszaj mąkę, do momentu aż ciasto się uformuje. Zrobiłam to za pomocą miksera z hakiem, ale możesz również wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Kiedy będziesz wykładać ciasto na blat, posyp je obficie mąką, zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do rąk.
Gdy ciasto będzie odpowiednio zagniecione, włóż z powrotem do miski, skrop je oliwą aby łatwiej je wyjąć gdy urośnie. Przykryj ściereczką lub plastikową folią i odłóż na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrzuć go na blat oprószony mąką i uderz pięścią kilka razy. Podziel na 6 - 8 równych części. Każdy kawałek zroluj w cienki walec i formuj precle.
W misce wymieszaj wodę z sodą. Zanurz precla w roztworze i połóż na wyłożonej papierem blasze. Posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem i obsyp solą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 10 - 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation