Kuchnia

deserowo

Ciasteczka serowe do piwa, wina i barszczu - przepis ze Smaker.pl

Przepyszne wytrawne ciasteczka, idealne na imprezę.
Składniki

250 g żółtego sera, najlepiej twardego i raczej ostrego
250 g masła
250 g mąki (użyłam – jak zwykle – orkiszowej)

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posiekać go wraz z masłem i mąką, zlepić w kulę i schować do lodówki na przynajmniej pół godziny. Następnie wałkować na grubość 0,5 cm i wycinać dowolne kształty – kółka, trójkąty, kwadraty. Można również wyrobić ciasto w malakserze albo Speedcooku.

Można – zamiast kuli – uformować kilka wałeczków o średnicy 5 cm, zawinąć każdy w folię i chłodzić całą noc w lodówce lub kilkadziesiąt minut w zamrażarce, a następnie odkrawać plasterki grubości 0,5 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt ciasno, bo trochę wyrastają)

Wreszcie można posypać część ciastek dowolnymi przyprawami – kminkiem, papryką, ulubionymi ziołami i piec przez 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Mają uzyskać złoty kolor. Ja swoje niestety odrobinę przypiekłam...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation