Kuchnia

Kolacje

DYNIOWE PLACKI PO INDYJSKU

około 12 sztuk




600 g dyni piżmowej

4 jajka

7 łyżek mąki kukurydzianej

3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki przyprawy garam masala

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki

sól

pieprz




Dynię obrać, wypestkować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w misce i dodać do niej żółtka, olej, mąkę kukurydzianą oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić oddzielnie na sztywno. Za pomocą szpatułki wmieszać delikatnie w masę, najlepiej w dwóch turach. Placki smażyć na mocno rozgrzanej patelni z gruby dnem. Ja dodaję dosłownie kropelkę oleju, który następnie rozsmarowuje po całej patelni. Gdyby ciasto było za rzadkie i placuszki rozpadały się podczas smażenia, należy dodać trochę więcej mąki. Usmażone placki podawać z jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation