Kuchnia

Pyszności

Jagielnik Sernik na Zimno z Kaszy Jaglanej z Truskawkami Just My Delicious

Jagielnik, czyli sernik na zimno z kaszy jaglanej z truskawkami to bardzo zdrowa alternatywa dla wypieków mącznych, na drożdżach czy z dużą ilością cukru. Smakuje idealnie owocowo, za sprawą kaszy jaglanej nie wymaga dodatku sera, a jego konsystencja i tak przypomina sernik na zimno.

Składniki na spód:

3/4-1szkl otrębów
ok 4-6 łyżek masła

Składniki połącz ze sobą w rondelku na średnim ogniu, a następnie wyłóż nimi spód formy.
Składniki na masę truskawkową:

2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (ok 500g)
500g truskawek
4 łyżki cukru pudru
1/2-1 szkl jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe

Ugotowaną kaszę, truskawki, cukier puder i jogurt zblenduj na jednolitą masę. Następnie wmieszaj w nią (najlepiej też za pomocą blendera lub miksera) obie galaretki rozpuszczone i ostudzone w ok 500-800ml wrzątku. Gotową masę wylej na spód. Całość włóż do lodówki na ok 1-2 godziny.

Składniki na wierzch:

kilkanaście świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Gdy powierzchnia jagielnika stężeje ułóż na niej plasterki truskawek, a następnie zalej je przygotowaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu galaretką. Ponownie włóż formę do lodówki w celu całkowitego stężenia (na ok 2-3 godziny).
Sugestie: Jako spodu możesz użyć małych biszkopcików lub pokruszonych herbatników wymieszanych z roztopionym masłem. Zamiast cukru pudru użyj zwykłego cukru. Galaretki powinny być płynne, ale ostudzone. Jogurt możesz zastąpić maślanką, kefirem, śmietaną lub mlekiem.
Wersja light: Zmniejsz ilość cukru lub zupełnie z niego zrezygnuj. Zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem.
Wymiary formy: 20cm
Pytanie: Jak przechowywać jagielnik?
Odpowiedź: W lodówce max 3 dni.
Pytanie: Czy jagielnik mogę przygotować z mrożonych truskawek?
Odpowiedź: Pewnie! Wcześniej jednak dokładnie je rozmroź.
Pytanie: Z jakich owoców mogę przygotować jagielnik?
Odpowiedź: Polecam wszystkie miękkie typu truskawki, maliny, jagody. Z nich będzie najsmaczniejszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation