Kuchnia

na slodko

Krucha szarlotka z budyniem
składniki:

kruche ciasto
500 g mąki pszennej typ 500
250 g zimnego masła
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie
3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka)
5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru)
1 l mleka
1 kg jabłek (6 średnich jabłek)

Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno przygotowanej blaszki. Ciasto lekko docisnąć a następnie blaszkę wstawić do lodówki.
Przygotować budyń. Do garnka wlać 3/4 l mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek budyniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić na chwilę i przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z lodówki wystawić foremkę z ciastem. Na cieście ułożyć pokrojone jabłka. Na jabłka wyłożyć ciepły budyń i ładnie wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta z zamrażarki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto się ładnie przyrumieni, ok 40 minut, funkcja góra-dół. Przed krojeniem dobrze wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

ze str moniamieszaigotuje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation