Kuchnia

pomysł na obiad

Farszynki
Składniki
900 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Farsz : 200 g pieczarek
100 g kiszonej kapusty
ser żóty ementaler
sól
pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem. Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobiłem gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem wałek, pokroiłem na placuszki, na każdym ułożyłem, pasek żółtego sera i porcję farszu, zawinąłem i uformowałem kotleciki. Smażyłem farszynki na złoto na smalcu.
Farsz : na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty ser oraz pokrojoną kiszona kapustę. Doprawiłem solą i pieprzem.
ze str m.smaker.
przepis-farszynki,114399,obserwator.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation