Kuchnia

Przepisy

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową - PrzyslijPrzepis.pl

Mocno czekoladowe ciasto z kwaskową masą, wykończone polewą czekoladową. Dobrze się kroi, cudownie smakuje, w sam raz do herbaty w zimowe popołudnie

4 jajka
200 ml mleka
170 ml oleju
1 szkl cukru zwykłego
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
200g mąki pszennej
5 łyżek kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 szkl wody
1/2 kostki margaryny
1 szkl cukru zwykłego
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
sok wyciśnięty z 2 cytryn (lub 1 dużej)
1/2 szkl mleka
1 budyń waniliowy (na 0,5l mleka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

polewa czekoladowa
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

1. Ciasto: do jednego naczynia wbijamy jajka, krótko je miksujemy, następnie dodajemy mleko, olej i oba cukry, całość ponownie krótko miksujemy. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy formę o wym. 30x20cm, wylewamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 min. Upieczone, wystudzone ciasto kroimy na 2 blaty.
2. Masa: w 1/2 szkl mleka dokładnie rozprowadzamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Wodę zagotowujemy z cukrami i margaryną. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy sok z cytryny, następnie mieszankę budyniową i gotujemy całość jeszcze przez chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gorącą masą przekładamy ciasto. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, przechowujemy w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation