Kuchnia

ryby i owoce morza

Paella z krewetkami, łososiem i szparagami
100g dowolnego ryżu
300 g krewetek w pancerzach
350 g łososia bez skóry
1 pęczek zielonych szparagów
300 g pomidorków koktajlowych
6 szt pieczarek
1/2 puszki pomidorów
40 g masła
do dekoracji posiekana natka i dymka
oliwa
przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do dużej patelni, w której będzie mieszana całość.
Przygotuj wszystkie składniki: łososia pokrój na kilkucentymetrowe cząstki i dopraw solą oraz pieprzem, krewetki oczyść z jelitek, szparagi przekrój na 4 części, pieczarki pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, ułóż kawałki łososia i podsmaż je z dwóch stron na złocisty kolor, przełóż do miski. Następnie podsmaż krewetki - po 1,5 minuty z każdej strony. Szparagi podsmaż około 5 minut, a cząstki zawierające główki 2 minuty. W dalszej kolejności pieczarki (uprzednio skropione sokiem z cytryny) i pomidorki - do miękkości, pod koniec smażenia dodaj pomidory z puszki i zagotuj. W razie potrzeby dolewaj oliwy.
Wszystko starannie wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj grubo siekaną natką i dymką.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation