Kuchnia

Kuchnia & Drinki

Ratatuj (ratatouille). Przepis Składniki

Ilość: 6 porcji

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
4 małe pomidory
1 kabaczek
1 duży bakłażan
1 czerwona cebula
1 biała cebula
5 pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
ok. 10 dużych listków bazylii
ok. 3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Ratatuj w przygotowaniu 1Ratatuj w przygotowaniu 2

Przygotowanie

Bakłażana pokroić w plastry, osolić i pozostawić na sicie przez około 30 minut. Po tym czasie opłukać go pod bieżącą wodą. Można poprzekrawać jeszcze plastry na pół.

Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, które następnie można poprzekrawać jeszcze na pół. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Poczekać około 3 minuty, aż cebula się lekko zeszkli.

Papryki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Dodać warzywa do wcześniej przygotowanej cebuli. Całość posolić i popieprzyć. Dusić przez około 5 minut.

Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć ze środka pestki. Następnie pokroić go w plastry. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać na nią bakłażana oraz cukinię, lekko posolić i dusić je przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je w małą kostkę.

Wszystkie przygotowane składniki wymieszać na jednej patelni lub w garnku. Dodać pomidory, tymianek, posiekaną drobno bazylię i przemieszać. Całość poddusić jeszcze przez około 2 minuty. Ratatuj podawać jako dodatek do mięs, jako samodzielne danie lub jak ja to zrobiłam, czyli z bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation