Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

przystawki-przekąski

Rolada szpinakowa z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami

kładniki:

400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 5 jajek, 200 g śmietankowego serka kremowego, 3 łyżeczki mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 150 g ziołowego lub czosnkowego serka kremowego, tarty parmezan, 10-12 posiekanych suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Szpinak umyj lub rozmróź, a następnie podduś na patelni z dodatkiem soli i pieprzu i odsącz z wody. Zostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie przełóż do robota kuchennego, dodaj żółtka jaj, łyżeczkę serka śmietankowego, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Miksuj aż do połączenia.

Ubij jajka na sztywną pianę i delikatniej wmieszaj ją w masę szpinakową. Ciasto przełóż na blachę i dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni. Zapiekaj przez ok. 12-15 minut. Serek ziołowy i śmietankowy dokładniej wymieszaj. Na blat wyłóż papier do pieczenia i posyp go parmezanem. Następnie ostrożnie przełóż ciasto na przygotowaną powierzchnię i delikatnie oderwij papier. Równomiernie rozprowadź serek, posyp pomidorami i zwiń w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation