Kuchnia

przepisy

Tarta z warzywami

Składniki: na spód – dwie czubate szklanki mąki, 150 g masła, jedno jajko, dwie łyżki wody, pół łyżeczki soli, na nadzienie – dowolne warzywa: najlepiej marchewkę, brokuły, kartofle, paprykę, fasolkę, kukurydzę, pomidory itp., duża garść startego żółtego sera, szklanka mleka, dwa jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bułka tarta do formy

Wykonanie: mąkę wysypać na stolnicy, dodać sól, wodę i jedno jajko. Wszystko dobrze połączyć i wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na około 20 minut. Rozgrzać piekarnik to 220 stopni. Formę do tarty wysmarować masłem i dokładnie posypać bułką tartą. Po 20 minutach ciasto wcisnąć w dno formy, wyrównując brzegi. Ponakłuwać je widelcem (pamiętając o brzegach). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę i ryż, żeby się nie uniosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut aż się zrumieni. Pod koniec pieczenia zdjąć papier z ryżem lub fasolą i piec do lekkiego zbrązowienia spodu.

Przygotować farsz. Warzywa umyć, pokroić w nieduże kawałeczki i ugotować je na półmiękko na parze albo w lekko osolonej wodzie. Powinny być niedogotowane. Po ugotowaniu doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dwa jajka roztrzepać widelcem ze szklanką mleka. Na ostudzony spód tarty wyłożyć warzywa, polać jajkami z mlekiem i posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation