Kuchnia

nalewki

Nalewka z czarnej porzeczki - przepis | 2DRINK.PL

Bardzo aromatyczna, o zniewalającym zapachu nalewka z czarnej porzeczki.


1 kg czarnych porzeczek
1l spirytusu
0,5 l wody – wrzątku
0,5 kg cukru
1 szklanka wody

Przygotowanie:

Obieramy porzeczki z ogonków. Radzę to zrobić przed umyciem, bo będzie łatwiej. Następnie myjemy je i wrzucamy do dużego, zamykanego słoja. Porzeczki zalewam spirytusem. Odstawiam w słoneczne miejsce na miesiąc (np. na blat kuchenny). Od czasu do czasu potrząsam słojem. Po miesiącu rozpuszczamy cukier we wrzątku, dolewamy do słoja po wystudzeniu i dolewamy jeszcze szklankę zimnej wody (można pominąć, jeśli chcemy mocniejszą nalewkę). Odstawiam na tydzień. Potem przelewam do butelek i zamykam butelki. Pić można od razu, chociaż jak w przypadku wielu nalewek, im dłużej postoi, tym lepiej dla niej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation