Kuchnia

ciasta

Sernik zebra bez pieczenia

Składniki:

100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników
60g masła
1kg twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
120g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny
100ml zimnej wody

biała i ciemna czekolada do dekoracji.

Wykonanie:

- dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy)
- ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku
- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy
- tortownicę ze spodem z ciastek schłodzić w lodówce
- twaróg zmiksować z cukrem pudrem
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące).

- płynną żelatynę odstawić do ostudzenia
- do ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać
- masę serową podzielić na dwie równe części - do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać.

jeśli masa serowa jest bardzo gęsta:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki), aż osiągniemy wysokość formy
- resztą masy, również nakładając naprzemiennie, wypełnić boki, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką;
lub:
- na spód z ciastek w 3-4 miejscach nakładać masy naprzemiennie jak powyżej, aby w kilku miejscach utworzył się wzór zebry, a forma wypełniła w całości, wyrównać.

jeśli masa serowa jest dość rzadka:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką
- gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem)
- przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą.
http://smakolykibereniki.blogspot.gr/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation